fbpx Skip to Content Contact Us

15 עובדות מעניינות על יהלומים

צוות הבורסה לתכשיטים זמן קריאה: 5 דקות הבלוג שלנו, מידע מקצועי
יהלומים מלווים את את בני האדם מזה מאות שנים לפחות, ואת כדור הארץ מזה מיליארדי שנים. הנה כמה עובדות מעניינות על הפיזיקה וההיסטוריה של יהלומים.

 

1.
למרות שהם החומר הטבעי הקשה ביותר בטבע (פי 58 יותר מכל חומר אחר), אפשר לשרוף יהלומים. כדי לעשות זאת צריך לחמם את היהלום לטמפרטורה של 700 עד 900 מעלות צלזיוס. שריפות בבתים וכן מבערי יהלומנים יכולים לעיתים להגיע לטמפרטורות הללו.

 

2.
יהלומים הם בעצם לא יותר מגושי פחם שנדחסו בטמפרטורות ובלחצים גבוהים מאוד. המבנה האטומי שלהם מסודר בצורה כזו שגורמת לכל יהלום להיראות שונה בתכלית מפחמן או גרפיט, אבל הוא מורכב מאותם אטומי פחמן בדיוק.

 

3.
יהלומים בצבעי D עד Z הם הנפוצים ביותר בתחום התכשיטנות, למרות שיהלומים בעצם מגיעים בכל קשת הצבעים. כשמדובר ביהלומים צבעוניים טבעיים, הצבעים הנדירים ביותר הם כחול, אדום, כתום ואדום, ואילו הצבעים הנפוצים ביותר הם צהוב וחום.

 

4.
משקלו של יהלום נמדד בקראט (Carat, בניגוד לקרט Karat, שהיא יחידת מידה לאחוז הזהב בסגסוגת זהב). השם קראט נגזר מהמילה היוונית לעץ חרוב, שזרעיו שימשו יחידת משקל לאבני חן משך מאות שנים. מכיוון שמשקל הזרעים משתנה, בסופו של דבר נקבעה אמת מידה קבועה לקראט המשמשת אותנו עד היום – 0.2 גרם.

 

5.
היהלום הלא מלוטש הגדול ביותר בעולם, שנתגלה בשנת 1905, הוא יהלום קולינן (Cullinan) במשקל 3,106 קראט (621.2 גרם).

 

6.
העדות הראשונה בהיסטוריה למתן טבעת יהלום לצורך אירוסין מגיעה משנת 1477, כאשר הארכידוכס מקסימיליאן מאוסטריה נתן למרי מבורגונדי טבעת זהב עם האות M עשויה מיהלומים.

 

7.
רוב היהלומים בעולם הם יהלומים טבעיים הנוצרים בבטן האדמה, בעומק של 140 עד 200 קילומטרים מתחת לפני השטח. חלק מהיהלומים מובלים אל פני השטח של כדור הארץ באמצעות פעילות וולקנית.

 

8.
רוב היהלומים הטבעיים הם בני מיליוני ומיליארדי שנים. נסו להיזכר בכך בפעם הבאה שאתם מביטים ביהלום המשובץ בטבעת שעל אצבעכם – אתם עונדים פיסת היסטוריה עתיקה שהתקיימה עוד לפני שהיו חיים על כדור הארץ.

 

9.
כ-30% מהיהלומים הנכרים ברחבי העולם הם באיכות של אבני חן. כ-80% מהיהלומים בעולם נסחרים בעיר ניו יורק בארצות הברית.

 

10.
לפי עדויות היסטוריות, המסחר ביהלומים היה קיים בהודו כבר במאה הרביעית לפני הספירה. משם הוא התפשט לרחבי העולם.

 

11.
לפני המאה ה-18, רוב היהלומים בעולם נמצאו בהודו, ורק ב-1725 התגלו יהלומים גם באמריקה הדרומית, בברזיל, רגע לפני שהמכרות בהודו החלו להידלדל סופית. יהלומים נתגלו באמריקה הצפונית החל משנות הארבעים של המאה ה-19, למרות שזמן קצר לאחר מכן נתגלו מכרות יהלומים גדולים יותר באפריקה בשנות ה-60 וה-70 של אותה מאה.

 

12.
החל מ-1988 אמריקה הצפונית מייצרת כ-10% מהיהלומים בעולם. למרות שארצות הברית כמעט לא מייצרת יהלומים לצרכים מסחריים, היא רוכשת יותר מ-40% מהיהלומים באיכות אבני חן, מה שהופך אותה לשוק היהלומים הגדול ביותר בעולם.

 

13.
יהלומים משמשים גם לתעשייה ולא רק ליופי. בשל הפופולריות הרבה שלהם, יהלומים נכרים בכמויות גדלות בכל שנה, כשהממוצע הוא 130 מיליון קראט בשנה (28,000 טון יהלומים). יהלומים סינתטיים המיוצרים במעבדות, מהווים 110,000 טון נוספים מדי שנה.

 

14.
יהלומים הם באמת אחד למיליון. על כל חצי מיליון טון של סלע, מוצאים רק 2 קילוגרם יהלומים בממוצע.

 

15.
היהלומים הגדולים ביקום הם בעצם שאריות של כוכבים. חלק מהכוכבים שמתים משילים את שכבותיהם החיצוניות, ומשאירים ליבת פחם צפופה שחלקה נדחס ליהלום. כוכבי יהלום יכולים להגיע לשווי של 10 בחזקת 30 קראט (בהשוואה ליהלום קולינן הגדול ביותר, עם 3,106 קראט בלבד).

כתבות שכדאי לקרוא

Back top top

✨ מתנה קטנה מאיתנו לשנה החדשה! ✨


קבלו 5% הנחה נוספים לכבוד השנה החדשה על כל התכשיטים באתר!
איזה כיף ש2025 כאן!
קוד קופון: NewYear2025

💎 הצטרפו לחגיגה עכשיו! 💎

*המבצע בתוקף עד 31/01/2025.

This will close in 20 seconds